THE
 CAMBODIA
 SITE
 

     

ENGLISH   

 
 
 TAKÉO
-- Angkor Borei
-- Phnom Chiso
-- Phnom Da
-- Phnom Ta Mao Zoo
-- Takéo
-- Takéo Hotels
-- Takéo Kaart
-- Takéo Trein Station
-- Takéo Zijde
-- Tonlé Bati
 
 HOME
 Phnom Penh
 Angkor Wat
 Siem Reap
 Sihanoukville
 Battambang
 De Eilanden
 Tonlé Sap Meer
 Banteay Meanchey
 Kampong Cham
 Kampong Chhnang
 Kampong Speu
 Kampong Thom
 Kampot & Kep
 Kandal
 Koh Kong
 Kratie
 Mondulkiri
 Oddar Meanchey
 Pailin
 Pursat
 Preah Vihear
 Prey Veng
 Ratanakiri
 Stung Treng
 Svay Rieng
 Takeo
 Nationale Parken
 Reizen IN Cambodja
 Feesten Cambodja
 Cambodja Keuken
 Links
 Contact
 Privacy Beleid
 

 

 


Takéo



Takéo (betekent letterlijk in het Khmer "kristallen grootvader") is een provincie in het zuidwesten van Cambodja. Takéo grenst aan de provincies Kampot naar het westen, Kampong Speu in het noordwesten en Kandal in het noorden en oosten.
De zuidelijke grens is de internationale grens met Vietnam. De provinciale hoofdstad, ook genoemd Takéo, is een kleine stad met een inwonersaantal van 40.000. Takéo wordt vaak aangeduid als de "wieg van de Khmer-beschaving". De stad is een relaxte plek en bezit een aantal natuurlijke en door de mens gemaakte schoonheden. 
De natuurlijke schoonheid is in de schilderachtige rivier en het merengebied dat aan een gezellig stadspark grenst. Het laaggelegen gebied beslaat een groot deel van de provincie. het lijkt alsof in het omliggende landschap ontzettend veel water ligt, vooral in het regenseizoen. De door de mens gemaakte schoonheden zijn een reeks van kanalen en waterwegen die dwars door het omliggende platteland liggen en lang gelden zijn gemaakt. de waterwegen verbinden steden, dorpen, rivieren met Vietnam.

De zeer kleine provinciehoofdstad Takéo kan vrij gemakkelijk in een half uur te voet verkend worden. De stad is gescheiden van de veel drukkere weg NH3. Takéo voelt aan als een vergeten, Cambodjaanse provinciehoofdstad.
De stad grenst gedeeltelijk aan de rivier, die ten oosten van de stad stroomt, richting naar Vietnam. Hoewel het ooit een bruisende kleine havenstad was, waarbij de legale of  illegale goederen uit Vietnam werden aangevoerd door een kanaal, is het tegenwoordig veel gemakkelijker en goedkoper de goederen over de weg te vervoeren. Het verlaten van het havengebied is een schaduw van wat het vroeger was. Buiten het havengebied, liggen er een enkele koloniale villa's verspreid door de stad.

In de omgeving van Takéo ligt Angkor Borei. Dit plaatsje is met Takéo verbonden door een rivier. Hier is het hart van de Funan Rijk, dat door de Cambodjanen "de wieg van de Khmer-beschaving" wordt genoemd. Deze archeologische plaats is ouder dan Angkor. Het Funan rijk had namelijk zijn hoogtijdagen tussen de 1e en 6e eeuw en strekte zich uit over een heel groot gebied, van Zuid-Vietnam door Thailand, naar beneden door Maleisië en in Indonesië. In die tijd werden vet, zilver en zijde verhandeld, want dat was in overvloed in het koninkrijk.

De meer recente geschiedenis wordt vertroebeld door Ta Mok, geboren in 1924 te Takéo en hij staat bekend als de 'Butcher' en was een prominent figuur in het Pol Pot regime.
Na de omverwerping van het regime in 1979 bleef Ta Mok een krachtige figuur met regelen van de verdediging van het noordelijke deel van het Rode Khmer gebied. Hij bleef dat tot 1999 en was één van de laatste  vooraanstaande leden van de Rode Khmer. In februari 2002 werd hij beschuldigd van misdaden tegen de menselijkheid, maar hij overleed in juli 2006 in een militair hospitaal, voordat het tot een eventuele vervolging zou kunnen komen.

De provincieTakéo zit vol met andere interessante bezienswaardigheden en bevinden zich op korte afstand van elkaar. Ze liggen ook nog op korte afstand van Phnom Penh en ze zijn bereikbaar over een goede weg. Daardoor zijn het allemaal geweldige dagtochten, die je vanuit Phnom penh kunt ondernemen. Enkele bezienswaardigheden kunnen op één dag gecombineerd worden.
Als je een beetje meer tijd wil doorbrengen in Takéo, of een avondje van de stad en alle bezienswaardigheden wil genieten, zijn er gezellige gueathouses om te verblijven met uitzicht op de rivier en merengebied.

Takéo's economie bestaat voornamelijk uit akkerbouw, visserij, rijst en fruit. Vooral de huishoudens op het platteland zijn afhankelijk van de landbouw en de bijbehorende handel.