THE
 CAMBODIA
 SITE
 

     

ENGLISH   

 
 
 STUNG TRENG
-- Stung Treng
-- Stung Treng Markt
-- Stung Treng guesthouse
-- Stung Treng Excursies
-- Stung Treng Map
-- Mekong Rivier
-- Sopheak Mitt Waterval
-- Virachey NP
 
 HOME
 Phnom Penh
 Angkor Wat
 Siem Reap
 Sihanoukville
 Battambang
 De Eilanden
 Tonlé Sap Meer
 Banteay Meanchey
 Kampong Cham
 Kampong Chhnang
 Kampong Speu
 Kampong Thom
 Kampot & Kep
 Kandal
 Koh Kong
 Kratie
 Mondulkiri
 Oddar Meanchey
 Pailin
 Pursat
 Preah Vihear
 Prey Veng
 Ratanakiri
 Stung Treng
 Svay Rieng
 Takeo
 Nationale Parken
 Reizen IN Cambodja
 Feesten Cambodja
 Cambodja Keuken
 Links
 Contact
 Privacy Beleid
 

 

 


Stung Treng


Stung Treng

Stung Treng is de noordelijkste provincie van Cambodja, waarvan de hoofdstad dezelfde naam heeft als de provincie: Stung Treng.
Het ligt in het westelijk deel van het Nationaal Virachey Park. Het is de belangrijkste stad en hoofdplaats van zowel het district en provincie met een bevolking van 30.000 inwoners.

De hoofdstad is een belangrijk handelsplaats met Laotiaanse invloeden. Maar dat is niet verwonderlijk, als je bedenkt dat Laotiaanse grens zich op 50 kilometer van de stad bevindt. Stung Treng ligt aan de National Highway 7, ongeveer 400 km van Phnom Penh. Het is een vriendelijk, rustig stadje en ligt waar de San rivier en de Mekong rivier samen komen. Een brug verbindt de stad naar de andere kant van de rivier. 
Stung Treng ligt op een hoge zandbank en kijkt uit over de Mekong rivier, waar je ook de Se Kong rivier ziet.


De San rivier heeft eigenlijk drie namen, afhankelijk van met wie u spreekt van de lokale bevolking. Sommigen noemen het de Kong rivier, omdat de Kong en de San rivier ongeveer 10 km ten noordoosten van de stad Stung Treng samen komen. De mensen verwarren zich over welke naam de rivier moet hebben. Weer anderen noemen het de Sekong rivier, wat een combinatie van beide namen.
Wat de naam van de rivier ook moge zijn, de stad heeft één van Cambodja's mooiste aanblikken op de rivier. Een ansichtkaart waardig.
Het is een waardige plek om wat langer te verblijven, als je in het nooroosten van het land bent, of op weg naar Laos.

De weg in de stad langs de San rivier is verhard. Hier komen in de late namiddag de Cambodjanen samen om elkaar te ontmoeten, zoals in zoveel Cambodjaanse riviersteden. Ze lopen heen en weer en genieten van het uitzicht en de gesprekken. Het is een mooie plek voor een wandeling of om te joggen. Als de rivier zich wegdraait van de stad, begint er een 4 km lange, landelijke weg, die naar de luchthaven gaat.

Het havengebied aan de rivier is altijd vrij druk door het handelsverkeer tussen Cambodja en Laos. Hier is bij de pier ook de veerboot over de San rivier en vanaf de andere oever kun de Highway nr. 7 vervolgen naar het noorden: Laos. De prijs van de oversteek is 300  Riel. Als je fiets meeneemt kost dat 2000 Riel. Aan de overkant is niet veel te zien. Er is oerwoud en je kunt overblijfselen zien van de "carpet bombing", die plaats vond om de Highway nr. 7 te vernielen tijdens de Vietnam oorlog. De weg is onlangs verbeterd en is nu één van de beste van het land.
Vlakbij het havengebied ligt ook een klein stadspark.

De weg aan de oostkant van de Mekong biedt eigenlijk weinig mooie vergezichten op de rivier. De weinige bewoners, die we langs de weg zagen, waren echt verbaasd: "Wat doen die Nederlanders daar en wat zouden ze van ons willen?".

Zoals het gewoon is in de Cambodjaanse steden, zoals Stung Treng, hebben ze ten minste één grote markt. Je kunt de grote markt in het centrum van Stung Treng vinden. Het is een bruisende plek, waar de verkoop van goederen uit Laos, Vietnam, Cambodja plaats vindt. Er is ook een kleine avondmarkt aan de zuidwest kant van de markt, en er zijn ook kleine drank en voedsel winkels in de buurt van het Preap Son Guesthouse aan de andere kant van de markt.
Wil je iets speciaals meenemen als souvenir uit de provincie Stung Treng? Koop dan handgemaakte, geweven kleden. Ze zijn zeer kunstig en sommige zijn dan ook kostbaar.

Er is ook een toeristenbureau in Stung Treng. Je vindt het oostelijke richting en bevindt zich aan de weg langs de rivier. het is echter vaak gesloten.
Er is geen echte georganiseerde toeristische activiteiten. Er zijn echter wel jongens, die vragen of ze kunnen helpen en ze zijn hulpvaardig om je dan te brengen. Uiteraard tegen een vergoeding.
Voor de beste informatie en geïmproviseerde boottochten naar de dolfijnen of een tochtje naar Preah Vihear kun je het best stoppen bij het Riverside Guesthouse en daar te praten met de jongens, die daar rondhangen.

De belangrijkste bezigheden in Stung Treng zijn boottochten naar de dolfijnen en het kijken naar de ondergaande zon op de rivier. Beide zijn de moeite waard.
Een boottochtje van een uur kost ongeveer 15 US per persoon of 25 US voor de hele boot. Je kunt vertrekken bij  het dok in het centrum van de stad. Er zijn een aantal opties voor homestay, maar ook voor gezamenlijke varen / trekking /uitstapjes naar het nabijgelegen tempel ruïnes, waarvan er een dateert uit de pre-Angkoriaanse Chenla periode. De prijs van deze tochtjes is afhankelijk van de gids die je kiest. Vraag bij het Riverside Guesthouse en andere pensions, wie het best/ goedkoopst is.