THE
 CAMBODIA
 SITE
 

   

   

ENGLISH   

 
 
 KAMPONG THOM
-- Kampong Thom
-- Kampong Thom Map
-- Highlights
-- Prasat Kuhak Nokor
-- Provincie Map
-- Sambor Prei Kuk
 
 HOME
 Phnom Penh
 Angkor Wat
 Siem Reap
 Sihanoukville
 Battambang
 De Eilanden
 Tonlé Sap Meer
 Banteay Meanchey
 Kampong Cham
 Kampong Chhnang
 Kampong Speu
 Kampong Thom
 Kampot & Kep
 Kandal
 Koh Kong
 Kratie
 Mondulkiri
 Oddar Meanchey
 Pailin
 Pursat
 Preah Vihear
 Prey Veng
 Ratanakiri
 Stung Treng
 Svay Rieng
 Takeo
 Nationale Parken
 Reizen IN Cambodja
 Feesten Cambodja
 Cambodja Keuken
 Links
 Contact
 Privacy Beleid
 

 

 


SAMBOR PREI KUK


Sambor Prei Kuk ligt 25 km ten noorden van provinciestad Kampong Thom. Op deze archeologische plek lag vroeger ISANAPURA, de hoofdstad van Chenla in de 7de eeuw, heeft men ontdekt.
Chenla was een voormalige vazalstaat van de Funan koninkrijk, dat één van de eerste landen in Zuidoost-Azië was. Eind 6e eeuw werd Funan definitief van de kaart geveegd door de vazalstaat Chenla en startte de pre-Angkorperiode, die tot 802 duurde.

Sambor Prei Kuk wordt ingedeeld in groepen: een noordelijke, centrale en zuidelijke groep.
Er wordt gezegd, dat de meeste van deze belangrijkste archeologische groepen, zijn gesticht door koning ISANAVARMAN I. Veel decoratieve details van deze monumenten zijn gebouwd in Khmer architectuur en beeldhouwkunst. Ze worden geclassificeerd als de Sambor stijl: de naam is afgeleid van deze monumenten, die dateren uit de eerste helft van de 7e eeuw.

Er zijn drie grote groepen van gebouwen: Prasat Sambor (de noordelijke groep), Prasat Tao(de centrale groep) en Prasat yeay Peau (de zuidelijke groep). Al deze groepen hebben een aantal torenachtige gebouwen, die gebouwd zijn van baksteen en ze hebben een opening in het dak.
Enkele van de hoogtepunten van een bezoek is onder meer de toren met de leeuwenbeelden (Tao).
De ingang van Prasat yeay Peau is overwoekerd door een grote boom en het heeft een aantal van de muurschildering houtsnijwerk.
De 52 grote en kleine heiligdommen zijn in redelijk goede staat. Er werden nog eens 52 andere heiligdommen gevonden, die waren omgevallen en bedekt met aarde. De heiligdommen zijn gebouwd van baksteen en kalksteen met de decoratie van de bas-reliëf op het muren,die een verhaal vertellen. De ondergrond van een heiligdom werd gemaakt van laterite stevige kleisoort) en met een valse deur, een diamanten kolom en de beelden waren gemaakt van zandsteen.

De drie groepen:

Prasat Sambor
Prasat Sambor (de noordelijke groep) bestaat uit heiligdommen,die van elkaar gescheiden met eentje in het midden. De heiligdommen zijn gebouwd van baksteen en kalksteen en uitgesneden in de prachtig, echte Khmer-stijl. Prasat Sambor bestaat uit 14 tempels (slechts 8 staan overeind), en werden omringd door dubbele muur.
Deze tempels zijn gebouwd in verschillende vierkante en achthoekige vormen. De top van de tempel werd uitgehouwen in lotus bloemblaadjes van zandsteen, maar sommige delen werden afgebroken en begraven in de grond met een stapel stenen.

Prasat Tao
De Leeuwentempel groep (Tao) bestaat uit 18 tempels met twee wallen, die dicht bij de vijver staan. Het is de centrale groep.
De redenen waarom de mensen deze groep "de Leeuwentempel groep"hebben gegeven is, omdat op de toppen van alle trappen leeuwen zitten in alle vier richtingen. De zittende leeuwen staan op hun voorbenen met de achterpoten nederig naar beneden. Met de kop omhoog en de muil geopend staan ze voor het heiligdom. De buitenmuur is gemaakt van laterite (stevige klei).
De centrale groep is 328 meter lang, 310 meter breed en heet een oppervlakte van 101.650 vierkante meter.

Prasat Yeay Peau
De Prasat yeay Peau groep (de zuidelijke) bestaat in totaal uit 22 heiligdommen (5 hebben achthoekige vorm) met een dubbele muur. Ze zijn gebouwd van baksteen, metselwerk, laterite en zandsteen in een rechthoekige vorm in de 7e eeuw (600-635). Dit was tijdens het bewind van Isanavarman I en de tempels zijnaan gewijd aan Shiva.
Ze werden gebouwd op een heuvel met ingangen aan de oostelijke en westelijke kant. De toegangspoorten zijn verbonden door een dubbele laterite muur. De binnenste muur bij de toegangspoorten hebben verschillenden, mooi gesneden afbeeldingen.