THE
 CAMBODIA
 SITE
 

   

   

ENGLISH

 
 
 KAMPONG CHAM
-- Bamboo Bridge
-- Kampong Cham
-- Kampong Cham Map
-- Phnom Pros/ Srei
-- Wat Nokor
 
 HOME
 Phnom Penh
 Angkor Wat
 Siem Reap
 Sihanoukville
 Battambang
 De Eilanden
 Tonlé Sap Meer
 Banteay Meanchey
 Kampong Cham
 Kampong Chhnang
 Kampong Thom
 Kampong Speu
 Kampot & Kep
 Kandal
 Koh Kong
 Kratie
 Mondulkiri
 Oddar Meanchey
 Pailin
 Pursat
 Preah Vihear
 Prey Veng
 Ratanakiri
 Stung Treng
 Svay Rieng
 Takeo
 Nationale Parken
 Reizen IN Cambodja
 Feesten in Cambodja
 Cambodjaanse Keuken
 Links
 Contact
 Privacy Beleid
 

 

 


Phnom Pros en Pros Srei

(De Mannenheuvel en de Vrouwenheuvel)


Phnom Pros

De twee bergen, Phnom Pros en Phnom Srei,  zijn twee belangrijkste bezienswaardigheden. De Phom Srei heeft een 308-treden lange trap, die naar de top van Phnom Srei leidt. Tussen de bergen zijn de bekende Kampong Cham 'killing fields', dat een interessante plek is om te bezoeken.

Er zijn verschillende opties van transport, die beschikbaar zijn, om de Phnom Pros en Phnom Srei met taxi, bus, motor en boot te bezoeken.
Vanuit Phnom Penh kun je kiezen tussen een bus of taxi. De wegen zijn van slechte kwaliteit, met name tijdens het natte seizoen. Je kunt één van de boten nemen, die je langs de Mekong rivier naar kampong Cham  brengt.
Het duurt ongeveer 3 uur om Kampong Cham te bereiken.
Een andere populaire optie is om een motor met of zonder chauffeur huren.

Phnom Pros en Phnom Srei liggen bij Kampong Siem ongeveer 7 km van de provinciehoofdstad Kampong Cham. Het noordelijke deel van Phnom Srei en Phnom Pros van Kampong Cham worden omringd door spectaculaire bergen van Dang Rek-gebergte, Ba Ley en Chhuk.
Op de top van Phnom Pros heeft u een prachtige uitzicht op Kampong Cham. De Phnom Srei heeft een piek en kan beklommen worden door 308 traptreden. Op de top is er een verwoeste tempel, waar een paar nonnen en monniken, die hier niet wonen giften inzamelen, om de tempel te kunnen herbouwen.


Phnom Pros

Phnom Srei en Phnom Pros betekenen respectievelijk Mannenheuvel en Vrouwenheuvel.
Lange tijd geleden was er een koningin genaamd "Srey Ayuthia", die de macht had over het Khmer Koninkrijk. Er was niemand die haar ten huwelijk vroeg, omdat zij regeerde als een "Koning".
Echter, vele jaren later nam ze een besluit. Ze besloot om een man ten huwelijk te vragen. Daarop besloten alle vrouwen in het Koninkrijk om het voorbeeld van hun koningin te volgen. Vrouwen begonnen mannen te vragen om met hen te trouwen. Het was echter tegen de tradities, want mannen hoorden immers meisjes ten huwelijk te vragen.
Het was echter een teleurstelling voor niet knappe vrouwen, wanneer ze werden afgewezen door mannen.

Vele jaren en regeringen later besloten de vrouwen en mannen om een ​​wedstrijd te houden door de heuvels op te werpen. Wie de hoogste berg zou maken, had gewonnen. De winnaar hoefde de ander niet ten huwelijk te vragen.

Eén heuvel werd gemaakt door mannen, de andere werd gemaakt door vrouwen. Hun werk duurde slechts een dag, omdat ze moesten hun werk moesten stoppen, voordat zon opkwam.
De volgende dag duurde de wedstrijd van 's morgens tot 's avonds, totdat de ster "Sirius" te zien was (dat was meestal om 04.00 uur). Echter, om middernacht, bedacht de vrouwengroep een list. Ze hieven een kleine lantaarn in de lucht in de buurt van de mannenheuvel. Toen de mannen de lantaarn zagen, dachten ze dat het de echte ster Sirius was. Welvoldaan stopten ze met werken en gingen allemaal slapen. Ondertussen werkten de vrouwen verder en bouwden hun berg hoger en hoger.
Toen de mannengroep een paar uur later wakker werd door het hanengekraai, waren ze verrast dat de echte ster Sirius nèt begonnen was met schijnen.
Toen zagen ze, dat de vrouwenheuvel hoger was dan die van hun.
Vanaf dat moment moeten alle Cambodjaanse mannen de Cambodjaanse vrouwen huwelijk vragen.

Op Phnom Proh is het een drukte van belang met stalletjes en aapjes. De Phnom Srey heeft een ruïnetempel op de top waar geen monniken meer leven. Tussen de twee bergen ligt één van de vele ‘Killing Fields’ ter nagedachtenis aan de genocide gepleegd in de jaren 80 door Pol Pot met zijn Rode Khmer.


Phnom Srei