THE
 CAMBODIA
 SITE
 

   

   

ENGLISH

 
 
 FESTIVALS
-- Festivals
-- Khmer Nieuwjaar
-- Nieuwjaarslegende
-- Chinees Nieuwjaar
-- Pchum Ben
-- Nationale Dag
 
 HOME
 Phnom Penh
 Angkor Wat
 Siem Reap
 Sihanoukville
 Battambang
 De Eilanden
 Tonlé Sap Meer
 Banteay Meanchey
 Kampong Cham
 Kampong Chhnang
 Kampong Speu
 Kampong Thom
 Kampot & Kep
 Kandal
 Koh Kong
 Kratie
 Mondulkiri
 Oddar Meanchey
 Pailin
 Pursat
 Preah Vihear
 Prey Veng
 Ratanakiri
 Stung Treng
 Svay Rieng
 Takeo
 Nationale Parken
 Reizen IN Cambodja
 Feesten Cambodja
 Cambodja Keuken
 Links
 Contact
 Privacy Beleid
 

 

 


De originele legende van de
Khmer Nieuwjaarsviering

De viering van het Khmer Nieuwjaar is een zeer interessante legende. Je zult merken dat in afbeelding van de Nieuwjaarsengel, ze vaak afgebeeld wordt met een jeung bian (gouden schaal), waarop ze het hoofd van de koning der goden draagt.
Het verhaal gaat, dat er eens een heel slimme jongen werd geboren in een zeer rijke familie. Zijn naam was: Dhomabal Khumar. Dhomabal was uitzonderlijk goed in leren, zodat hij spoedig vier talen kon spreken. Hij las op 7 jarige leeftijd al de oude teksten van de canonieke geschriften, die monniken normaliter bestudeerden en hij sprak met vogels.

De dorpelingen hielden van hem, omdat hij niet alleen slim was, maar ook vriendelijk. Zijn vader bouwde hij een prachtige tempel dicht bij de rivier, waar de vogels samen kwamen en daar kon Dhomabal dan spreken met de vogels. Maar dan, de koning van de goden, KabilMohaProm, werd jaloers op Dhomabal en daagde hem uit.
Hij vertelde Dhomabal, dat als hij geen antwoord kon geven op de vragen, die hij stelde aan hem, zijn hoofd zou worden afgesneden. Maar als hij het antwoord wist, dan zou KabilMohaProm zijn eigen hoofd afsnijden.
De vragen waren:
Waar vind je geluk in de ochtend?
Tijdens het middaguur?
Of in de avond?

Omdat Dhomabal het antwoord niet wist, vluchtte hij het bos in. hij vreesde voor zijn leven en hij zakte onder een boom ineen, waarin twee adelaars neergestreken waren voor een gesprek.
Dhomabal hoorde hen praten over de vraag van het geluk en waarop zij het antwoord gaven. Nu wist Dhomabal dus de antwoorden: in de ochtend, vind je het geluk in je gezicht, 's middags vind je het in je lichaam, en' s nachtsvind je het in je voeten.
Dhomabal gaf de god het antwoord en hij ging naar de koning van de goden en gaf hem het antwoord. Omdat het juist was, moest de koning van de goden zijn eigen hoofd afsnijden. Hij vertelde zijn oudste dochter zijn hoofd in een jeung pian te doen en deze in een gouden schaal 60 minuten rond de berg  Sumeru te dragen. Daarna moest zij zijn hoofd naar de Khimalay tempel in de hemel brengen.
Zijn hoofd mocht op de grond vallen, want dit zal leiden tot hemelbrand en dit zou leiden tot droogte, of de oceaan zou opdrogen. Dus zijn zeven dochters moesten om de beurt het hoofd op de gouden schaal dragen.
Van dat moment af, kon de koning van de goden zijn volk zegenen niet meer zegenen. Dus stuurde hij zijn zeven dochters als engelen om zijn Khmer volk zegen geven aan het begin van het nieuwe jaar.
Omwille van het verhaal van Dhomabal en de zegen te krijgen voor het nieuwe jaar, volgen de Khmer (de Cambodjanen) het ritueel van het wassen van hun gezicht in de ochtend, hun lichaam in de middag en hun voeten in de avond.