THE
 CAMBODIA
 SITE
 

   

   

ENGLISH

 
 
 FESTIVALS
-- Festivals
-- Khmer Nieuwjaar
-- Nieuwjaarslegende
-- Chinees Nieuwjaar
-- Pchum Ben
-- Nationale Dag
 
 HOME
 Phnom Penh
 Angkor Wat
 Siem Reap
 Sihanoukville
 Battambang
 De Eilanden
 Tonlé Sap Meer
 Banteay Meanchey
 Kampong Cham
 Kampong Chhnang
 Kampong Speu
 Kampong Thom
 Kampot & Kep
 Kandal
 Koh Kong
 Kratie
 Mondulkiri
 Oddar Meanchey
 Pailin
 Pursat
 Preah Vihear
 Prey Veng
 Ratanakiri
 Stung Treng
 Svay Rieng
 Takeo
 Nationale Parken
 Reizen IN Cambodja
 Feesten Cambodja
 Cambodja Keuken
 Links
 Contact
 Privacy Beleid
 

 

 


Khmer Nieuwjaar


Het Cambodjaanse Nieuwjaar is één van de belangrijkste feesten en wordt gevierd op 13, 14 en 15 april. De plaatsjes/ stadjes lopen leeg, want iedereen wil het Nieuwjaarsfeest vieren met zijn familie. Geen wonder, dat het dan heel druk is in de hoofdstad Phnom Penh.
In deze periode van het jaar (april) is het einde van de oogst en het regenseizoen staat op het punt te beginnen. De boeren genieten van wat hun oogst heeft opgebracht. Er worden dan cadeautjes gegeven, die vergezeld gaan met de wens: ‘Sok Sabay, Ch’nam Tmey’ (Gelukkig Nieuwjaar!).

De dagen voorafgaand aan Nieuwjaar (Chaul Chnam Thmey) zijn de Cambodjanen heel druk bezig. Ze maken heel het huis schoon en geen hopekje blijft vuil. De Nieuwjaarsengel zou er eens achter kunnen komen!
Men maakt heerlijk eten klaar en men koopt nieuwe kleren. De echtgenoten moeten zich grondig wassen en oma moet er ook aan geloven. Alles moet er spic en span uitzien, want de Nieuwjaarsengel zou eens langs kunnen komen! Zij weet precies welke kinderen er lief en welke er stout zijn geweest.

Cambodja volgt de Boeddhistische jaarkalender. Dit betekent, dat ons jaar 2012 bij het 2556 BE is. BE betekent dan "Buddhist Era", waarmee alles berekend wordt. Deze "Buddhist Era" wordt gebruikt op het vasteland van Zuidoost Azië in de landen: Cambodja, Thailand, Laos, Myanmar en Sri Lanka. Zij vieren het Nieujaar allemaal op hun eigen manier.
Deze volkeren hanteren de maankalender en hierin heeft elke maand 29 of 30 dagen. Er wordt dus om een aantal jaren een extra maand aan een jaar toegevoegd van 30 dagen. Alle regels, die aan de boeddhistische kalender verbonden zijn, zijn gebaseerd op de originele versie van de Surya Siddhanta, die dateert uit de 3de eeuw (zowel de originele en als de middeleeuwse regels van de Surya Siddhanta worden toegepast door de verschillende kalenders).

Hieronder staan de 12 jaren van de maankalender.
1.  Jaar van de Rat
2.  Jaar van  de Os
3.  Jaar van de Tijger
4.  Jaar van het konijn 
5.  Jaar van de Draak
6.  Jaar van de Slang
7.  Jaar van het Paard
8.  Jaar van de Geit
9.  Jaar van de Aap
10. Jaar van de Haan
11. Jaar van de Hond
12. Jaar van het Varken

Khmer Nieuwjaar Tradities
Elke dag bezoeken de mensen de tempel om daar de zegen te krijgen van de monniken en de priesters. Ze bouwen een zandheuvel op het grondgebied van de tempel en versieren deze met godsdienstige vlaggetjes. Ze plaatsen er eentje op de top en vier rond de kanten van de zandheuvel. Deze vlaggetjes symboliseren de 5 discipelen van Boeddha.

De bevolking van Cambodja heeft de traditie om 's morgens wijwater besprenkelen op elkaars gezichten, 's middags op de borst en ​​'s avonds op de voeten. Tegenwoordig hebben mensen ook de gewoonte om gekleurd water over hun vrienden en familieleden te gieten. Gekleurd water symboliseert de verschillende kleuren van het leven, die in de toekomst verborgen liggen. De traditie van het gooien van poeder op elkaar met Nieuwjaar komt tegenwoordig steeds meer in opgang.

De Khmer Nieuwjaarviering
Bij de viering van het Nieuwjaar, volgt men in Cambodja verschillende regels. Deze drie dagen kennen verschillende tradities.

De Eerste Dag Viering - Moha Sangkran
De eerste dag van de viering heet:  Moha Sangkran. Men gelooft dat op deze dag Gods engelen naar de aarde komen, om te kijken, hoe de schepping er voor staat. Om deze heilige engelen te verwelkomen, maken de mensen hun huizen schoon en steken lampjes aan. De leden van de familie plaatsen hun geliefde afbeelding van Lord Boeddha op een huisaltaar. Hierop worden dan bloemen, kaarsen, wierook stokjes, een kommetje geurige water, eetwaren en dranken uitgestald op bananenbladeren.

Het voedsel, dat op deze dag van Moha Sangkran is klaargemaakt, wordt aan de monniken en priesters van de tempel aangeboden.

De Tweede Dag Viering - Vanabot
Op de tweede dag van de Khmer Nieuwjaarviering geeft de bevolking geld en hulp aan de armsten in de samenleving. Het is dan ook de gewoonte om cadeautjes te geven aan familie en vrienden. Bij sommige bedrijven is het al de gewoonte om personeel een cadeau of geld te geven, om de arbeidsproductiviteit te stimuleren.

De Derde Dag Viering - Leung Sakk
Op de derde dag van de Nieuwjaarsviering wassen de mensen hun Boeddhabeelden met geurend water. Men gelooft, dat er dan het hele jaar regelmatig regen zal vallen. Kinderen tonen hunrespect voor de ouderen door hun voeten te wassen en zij krijgen van hen de zegen tertraditie om een speicale wasbeurt te geven aan de Boeddhabeelden, monniken en ouderen heet: Pithi Srang Preah.