THE
 CAMBODIA
 SITE
 

   

   

ENGLISH   

 
 
 MONDULKIRI
-- Angkor Forest Lodge
-- Boo Sra Waterval
-- Elephant Valley Project
-- Jungle Trekking
-- Mondulkiri
-- Mondulkiri Map
-- Pnong People
-- Sen Monorom
-- Sen Monorom Hotel
-- Sen Monorom Map
 
 HOME
 Phnom Penh
 Angkor Wat
 Siem Reap
 Sihanoukville
 Battambang
 De Eilanden
 Tonlť Sap Meer
 Banteay Meanchey
 Kampong Cham
 Kampong Chhnang
 Kampong Speu
 Kampong Thom
 Kampot & Kep
 Kandal
 Koh Kong
 Kratie
 Mondulkiri
 Oddar Meanchey
 Pailin
 Pursat
 Preah Vihear
 Prey Veng
 Ratanakiri
 Stung Treng
 Svay Rieng
 Takeo
 Nationale Parken
 Reizen IN Cambodja
 Feesten Cambodja
 Cambodja Keuken
 Links
 Contact
 Privacy Beleid
 

 

 


Mondulkiri

"Zondagochtend zijn we naar een dorpje in de bergen gegaan om vanuit daar een olifanten tocht door de jungle te maken. Dit was zoooo gaaf. We begonnen in een houten bakje op de olifant en reden zo midden door de jungle naar een waterval. Hier hebben we gezwommen en lekker geluncht. De olifant was ondertussen zelf op pad gegaan om te eten te zoeken. Dus hij moest weer gevonden worden.
Samen met onze gids hebben we dus door de jungle gelopen op zoek naar onze olifant. Je denkt misschien, een olifant is niet te missen....... maar de jungle is heeeeeeeel groot, dat kan ik je wel vertellen."

De oostelijke provincie Mondulkiri is het schaarst bevolkt van Cambodja, ondanks dat het de grootste provincie is. Het grenst aan Vietnam en er wonen ongeveer 40.000 mensen. Mondulkiri is gemakkelijk over de weg bereikbaar. Het grootste deel van de bijna 400 kilometer van Phnom Penh naar Sen Monorom bestaat uit goed berijdbaar asfalt of gravel.

De hoofdplaats van deze grote provincie heet Sen Monorom (ook: Senmonoron). Het is een lieflijk plaatsje.
Het heeft slechts 7000 inwoners (20 guesthouses, 12 restaurants, 2 bars en er is geen postkantoor). Middenin het dorp liggen twee meren, waaromheen u heerlijk kunt wandelen. Sen Monorom wordt omgeven door allerlei dorpjes waar verschillende stammen wonen.
Op de markt van Sen Monorom komt u alle bevolkingsgroepen uit de omgeving tegen om hier hun spulletjes te verkopen en inkopen te doen. De Phnong stam herkent u aan de manden op hun rug. Maar er zijn ook Khmer en andere stammen zoals de Thapeuan en de Charai.

The Market
De markt in Sen Monorom

Sen Monorom is het vertrekpunt om watervallen te bezoeken, of om een tocht te maken op de rug van een olifant, of om een berg te beklimmen voor een mooi uitzicht. Een bezoek aan deze provincie is zeker de moeite waard.

Mondulkiri is vooral bekend om zijn beboste heuvels en zijn krachtige watervallen. Het landschap is echter zeer gevarieerd: bossen afgewisseld door grote open vlaktes, groene heuvels en droge savannes. Bekende watervallen zijn o.a.:

  • Bou Sra Waterval in het Pich Chinda District. Deze waterval is de grootste en ligt zo'n 43 kilometer van Sen Monorom.

  • De Sen Monorom waterval. Deze ligt op zo'n 5 kilometer van de provinciehoofdstad. Dit was een mooie waterval, totdat de Japanners er een waterkrachtcentrale bouwden.

  • De Romnea waterval op 10 kilometer van Sen Monorom. Deze waterval bestaat uit drie gedeeltes, maar het is tegenwoordig ontbost en geprivatiseerd.

Bou Sra
De Bou Sra Waterval

Tachtig procent van de bevolking is Pnong. Zij horen bij tien bergstammen.
De overige twintig procent van de mensen zijn Khmers, Chinezen of Cham-moslims.
De bevolking leeft van het land oplevert. Zij planten rijst, fruitbomen, en kweken diverse groenten. Ook oogsten ze aardbeien, koffie, rubber, en cashewnoten. Het aanleggen van wegen helpt bij de ontwikkeling van de inheemse gemeenschappen, hoewel dit ook nadelen heeft.

Hoewel meer en meer huizen worden gebouwd in 'Khmer-stijl', zijn de traditionele Phnong huizen nog steeds terug te vinden. Pnong huizen bevatten grote potten (die naar verluidt meer dan duizend jaar oud zijn) en de traditionele gongs.
Er zijn verschillende gongs, die gebruikt worden bij verschillende gelegenheden. Potten en gongs behoren tot de meest waardevolle bezittingen van de inheemse gemeenschappen.
In de tijd van Pol Pot werden die voorwerpen begraven op geheime plaatsen in de jungle en in veel gevallen liggen ze daar nog steeds in de grond te wachten.


Traditioneel Pnong huis

De jachtwas in deze provincie een belangrijke inkomstenbron. De olifant was toentertijd het gebruikelijke vervoermiddel. De Khmer hebben echter veel olifanten gedood.
Voor de Pnong stam betekent de olifant zelfs meer. Het dier is een vriend, een familielid. Zo houden de Pnong bijvoorbeeld huwelijksceremonieŽn voor de olifanten in de hoop daarmee de voortplanting van hun bevriende reuzen te stimuleren.
Omdat er nog maar zo weinig olifanten over zijn, mogen de Pnong, net als alle andere inwoners van Mondulkiri, geen wilde olifanten meer vangen. Het maakt er hun leven niet altijd makkelijker op.

Mondulkiri betekent 'ontmoeting met de heuvels', een toepasselijke naam voor een land met glooiende heuvels. In het droge seizoen lijkt het een beetje op Wales met zonneschijn, in het regenseizoen lijkt het op TasmaniŽ met meer regen. Op een gemiddelde hoogte van 800 meter, het kan heel koud 's nachts, zodat iets warms moet dragen.

Natuurbeschermers hebben grootse plannen voor de provincie. Ze willen natuurreservaten creŽren en ze willen het duurzame toerisme verder ontwikkelen, maar ze worden geconfronteerd met speculanten en industriŽlen, die in de rij staan voor de natuurlijke hulpbronnen van de provincie. BHP Billiton, ťťn van 's werelds grootste mijnbouwbedrijven, is al met de mijnbouw begonnen.