THE
 CAMBODIA
 SITE
 

     

ENGLISH   

 
 
 NATIONALE PARKEN
-- Botum Sakor NP
-- Cardamom Mountains
-- Dieren in Cambodja
-- Kirirom NP
-- Mekong Rivier
-- Peam Krasop NP
-- Ream NP
-- Virachey NP
 
 HOME
 Phnom Penh
 Angkor Wat
 Siem Reap
 Sihanoukville
 Battambang
 De Eilanden
 Tonlé Sap Meer
 Banteay Meanchey
 Kampong Cham
 Kampong Chhnang
 Kampong Speu
 Kampong Thom
 Kampot & Kep
 Kandal
 Koh Kong
 Kratie
 Mondulkiri
 Oddar Meanchey
 Pailin
 Pursat
 Preah Vihear
 Prey Veng
 Ratanakiri
 Stung Treng
 Svay Rieng
 Takeo
 Nationale Parken
 Reizen IN Cambodja
 Feesten Cambodja
 Cambodja Keuken
 Links
 Contact
 Privacy Beleid
 

 

 


Mekong Rivier


Mekong River

De Mekong is een rivier, die door China, Birma, Laos, Thailand, Cambodja and Vietnam stroomt. Het is de tiende langste rivier in de wereld en de zevende langste in Azie.
De rivier heeft een lengte van 4909 kilometer. De bron van de rivier ligt op het Tibetaans Plateau en uiteindelijk komt de rivier via de Mekong Delta uit in de Zuid-Chinese Zee.
In China heeft de Mekong een andere naam: de Lancang.

De Mekong rivier en het gebied er omheen is rijk aan biodiversiteit. Dat betekent, dat al het biologische leven om de mensen heen; dieren, planten en micro-organismen ervan afhankelijk zijn. Biodiversiteit levert grondstoffen voor voedsel, energie en woningen.

Er zijn meer dan 1700 soorten, die in de rivier de Mekong en zijn zijrivieren leven. De rivier is ook de thuisbasis van een aantal grote vissoorten, waarvan de gigantische rivier de Mekong karper er eentje is. De karper kan uitgroeien tot een lengte van 1,5 meter en weegt dan ongeveer 70 kilo. Er leven ook andere karpers. Er zwemmen in de rivier Mekong ook zoetwater pijlstaartroggen met een spanwijdte van meer dan 4 meter en ze wegen tot ongeveer 500 kilo.

Andere vissen in de rivier de Mekong zijn o.a. gigantische meervallen met een lengte tot ongeveer 3 meter en dan wegen ze ongeveer 300 kilo.

 

Het is geen verrassing dat de mensen die rond het Mekong stroomgebied leven afhankelijk zijn van de visserij.
Soms zien mensen Irrawaddy dolfijnen en zeer zelden een krokodil.

In Cambodja is de natte rijst het belangrijkste gewas en het wordt verbouwd op de uiterwaarden van het Tonle Sap Meer, de Mekong en Bassac rivieren. Meer dan de helft van Cambodja nog steeds bedekt met groenblijvende en bladverliezende breedbladige bossen, maar het bosareaal is gedaald van 73% in 1973 naar 55% in 2012.
Langs de Mekong is het rivierlandschap vlak. Kleine veranderingen in het waterniveau te bepalen de richting van de beweging van het water. In de natte periode,wanneer het veel regent, vult de Mekong het Tonle Sap meer,terwijl het in de droge periode weer uit het meer stroomt.
Dagelijks zijn meer dan 60 miljoen mensen afhankelijk van de rivier en haar zijrivieren voor voedsel, water, vervoer en vele andere aspecten van hun leven.

Mekong River

Duizenden buitenlandse toeristen toeren door Cambodja en bezoeken vooral de mooie tempels, monumenten, pagodes, stranden en ga zo maar door.
Een echt leuke attractie is een cruise over de Mekong rivier. Wat kan er nog aangenamer zijn dan cruisen met een klein schip op het kalme water van de rivier de Mekong. Veel bezoekers boeken dan een cruise met een heerlijk diner aan boord.
Voordat u zich gaat ontspannen met een cocktail in de hand in één van de prachtige nieuw gebouwde Cambodjaanse hotels, moet u eens nadenken over zo'n Mekong cruise.
Langs de oevers van de Mekong ziet u monniken zitten, die met hun benen in het water bungelen, sommige meisjes spelen badminton, in de restaurants net buiten de oevers branden kaarsen, die het vertrek verlichten. De barbecues lichten op van de gegrilde visvangst, die bestemd is voor een toerist.
Op sommige grote stenen op de oever van de Mekong rivier zitten sommige paartjes hand in hand. Dit hebben ze afgesproken, want een blind date is niet gebruikelijk in Cambodja.

Cambodja's aandeel in de Mekong rivier is maar vrij klein, maar het is uiterst belangrijk. In Cambodja wordt het grootste deel van de levensstijl van de mensen bepaald door de rivier.
Het boerenleven is geconcentreerd rond het water van de rivier, want zonder water is er bijna geen leven.