Het is geen geheim, dat het eten van Thailand en
Vietnam één van de fijnste keukens is in de wereld. Het is dus geen verrassing, dat het land er tussenin ook hele fijne gerechten kent.
Het land ligt dat zo dicht bij
Thailand en Vietnam ligt, is in internationale kringen helemaal niet bekend. Slechts het tempelcomplex van Angkor heeft
Cambodja op de kaart gezet. Hierdoor kennen enkelen "amok" (gebakken vis met kokos, citroengras in een bananenblad).
Cambodja heeft een grote verscheidenheid aan
nationale gerechten, die lijken op die van Thailand en Laos. Andere gerechten lijken weer op die van de Chinese of Vietnamese
keuken. Maar altijd hebben de Cambodjanen aan deze gerechten een eigen draai gegeven.
Over het algemeen kan menstellen, dat de Khmer keuken lijkt op de Thaise keuken, maar met minder kruiden.
Zoetwatervis is een wezenlijk bestanddeel
van het eten in in Cambodja, dankzij het Tonlé Sap-meer, dat wisselt van grootte met het seizoen. Hierin vangt met onder andere
grote meervallen en kleine witvis.
De Fransen hebben hebben ook hun sporen achter gelaten, wat stokbrood is het
nationale brood van de Cambodjanen.
Cambodja ligt op een kruispunt in Azië, tussen de grote landen China en India. Dus
deze twee hebben hun sporen ook achter gelaten op cultureel en culinair gebied. Je kunt hier dus ook genieten van loempia's en
een lekkere curry.
Een rijke keuze aan sausjes complementeert je culinaire reis door Cambodja, waarvan je geen spijt zult krijgen.

Restaurantjes vind je overal in Cambodja. Of het marktstalletje is, of een gelikt restaurant, je vindt altijd wel iets. De Khmer-keuken is niet duur en deze vind je in
het gehele land.
Voor de geraffineerde Khmer-keuken moet je in Phnom Penh of Siem Reap zijn. Daar vind je ook een rijke keuze aan Thaise,
Vietnamese, Chinese, Indiase, Franse en Mediterrane gerechten.
In Phnom Penh vind je ook enkele westerse fastfood ketens
en enkele pizzeria's. Er is ook een Cambodjaanse
variant van de fastfood: Lucky Burger!
Er zijn geen vaste openings- en sluitingstijden in een restaurant. De meeste gelegenheden zijn de gehele dag open. De chiquere
restaurants zijn voor de lunch open van 11.00 tot 14.30 uur en voor het diner van 17.00 tot 22.00 uur.
Fooien zijn nooit verplicht maar zijn in Cambodja wel gebruikelijk en worden zeer gewaardeerd. Vooral voor mensen werkzaam in het toerisme zijn fooien een belangrijk deel van de inkomsten.
Cambodja heeft een levendige drink cultuur.
De hitte en de vochtigheidsgraad staan er garant voor, dat je je dorst kunt lessen. Koffie, thee, bier, softdrinks, sapjes en sterke drank is overal te koop.
Het drinken van kraanwater moet vermeden
worden in Cambodja. Dat kan buikloop veroorzaken. Ga dus naar de supermarkt en koop daar een fles mineraalwater. Er is ook mineraalwater te koop, die lokaal gemaakt
wordt. Deze kun je kopen, maar het is beter om een fles van een bekend merk te nemen, zoals Evian.
Thee is de nationale drank, maar
tegenwoordig heft men ook overal een glas bier. Angkor is het nationale bier, dat in Sihanoukville wordt gebrouwen en in de meeste restaurants en bars geschonken wordt.
De prijs is ca. $ 1,- in een restaurant of bar.
Een bier dat nog goedkoper is en goed smaakt, komt uit het buurland Laos. Deze draagt de naam "Beer Lao". Verder wordt
Tiger bier lokaal gebrouwen en is populair in Phnom Penh. In veel restaurants lopen "beer girls" rond, die een speciaal merk promoten. Ze zijn altijd vriendelijk en
respecteren het als je iets anders drinkt.
Biermerken, die te koop zijn: Angkor, Heineken, Tiger, San Miguel, Stella Artois, Carlsberg, Foster en Becks.
Hoewel er veel gekoeld bier te koop is, is
er op het platteland een tekort aan koelkasten. Als je daar bier bestelt, zeg dan "Som teuk koh" (ijsblokjes, aub).
Ja, dit klopt, want op het platteland, drink je je bier met ijsblokjes.

Er is ook wijn te koop. De Cambodjaanse wijn is rijstwijn. In de supermarkt is ook wijn uit Australië en Frankrijk te koop. De prijs van deze wijn ligt rond de vijf Euro.