THE
 CAMBODIA
 SITE
 

   

   

 
 
 
 KAMPONG CHAM
 -- Kampong Cham
 -- Kaart van Kampong Cham
 -- Bamboo Bridge (Koh Paen)
 -- Phnom Pros & Phnom Srei
 -- Wat Nokor
 
 HOME
 Phnom Penh
 Angkor Wat
 Siem Reap
 Sihanoukville
 Battambang
 De Eilanden
 Tonlé Sap Meer
 Banteay Meanchey
 Kampong Cham
 Kampong Chhnang
 Kampong Thom
 Kampong Speu
 Kampot & Kep
 Kandal
 Koh Kong
 Kratie
 Mondulkiri
 Oddar Meanchey
 Pailin
 Pursat
 Preah Vihear
 Prey Veng
 Ratanakiri
 Stung Treng
 Svay Rieng
 Takeo
 Nationale Parken
 Reizen IN Cambodja
 Feesten in Cambodja
 Cambodjaanse Keuken
 Links
 Parkeren Schiphol
 Contact
 Privacy Beleid
 

 

 


 

Bamboo Bridge

(Koh Paen)


Er ligt een eiland midden in de Mekong rivier. Dat eiland heet: Koh Paen en het ligt in de provincie Kampong Cham. Dit eiland is in het regenseizoen bereikbaar met een veerboot, die de mensen en de vracht van en aar het vasteland brengt.
De mensen op het eiland leven van de tabaksteelt, teelt van sesamzaad en van de visserij. Op het eiland bevinden zich enkele "wats" van de lokale bevolking.

Als het regenseizoen is afgelopen, zo rond februari, gaan de mensen de beroemde Bamboo Bridge bouwen. Deze brug bestaat geheel uit bamboo-stokken. De brug verbindt het eiland met het vasteland. Het is een tijdelijke brug, die stevig van constructie is. Tegen de tijd dat het regenseizoen weer aanbreekt, wordt de brug afgebroken. De stokken worden bewaard voor het droge seizoen, wanneer de brug herbouwd wordt.
De meest simpele manier om over de brug te gaan, is met de fiets. Je moet dan $ 1 tol betalen aan de kant van het eiland. Dit fietstocht op de brug is heel zenuwslopend, vooral wanneer het kraakt en schudt als motorfietsen je passeren.

Het klinkt een beetje raar, maar deze brug is zo stevig, dat hij gebouwd is voor voetgangers, motoren en auto's. Zelfs een kleine truck kan over (deze met mensenhanden) gebouwde brug. Van een afstand, ziet de brug eruit als een koord van gevallen lucifers, die de leegte tussen het vasteland en het eiland vult.

De fantastische constructie van de brug is bijna een kilometer lang en is breed genoeg en sterk genoeg om het gewicht van de kleine vrachtwagens te dragen. In de late namiddag is het heel aangenaam om één of twee uurtjes op de oever te zitten. Je kunt dan het verkeer observeren dat heen en weer gaat over de brug. Je ziet vissers hun netten in een rivier uitwerpen, terwijl ze verlicht worden door de vurige gloed van de ondergaande zon.

Wij waren verbaasd om een grote 4x4 auto te zien rijden op de brug, die vervolgens een grote chaos veroorzaakte. De naderende motorfietsen niet kon voorbij voorbij de auto en het duurde 5 minuten om de motor aan de buitenzijde van de brug te tillen, boven het water, zodat de auto kon passeren en dan moest men vervolgens de motorfiets weer op de brug tillen.
Niemand kijkt boos of is geïrriteerd. Men gaat gewoon aan de slag gaan. Alles wat er gaande is, trekt altijd een menigte van geïnteresseerde omstanders. Cambodjanen zijn dol op ongevallen, incidenten, argumenten etc.