THE
 CAMBODIA
 SITE
 

   

   

ENGLISH

 
 
 FESTIVALS
-- Festivals
-- Khmer Nieuwjaar
-- Nieuwjaarslegende
-- Chinees Nieuwjaar
-- Pchum Ben
-- Nationale Dag
 
 HOME
 Phnom Penh
 Angkor Wat
 Siem Reap
 Sihanoukville
 Battambang
 De Eilanden
 Tonl Sap Meer
 Banteay Meanchey
 Kampong Cham
 Kampong Chhnang
 Kampong Speu
 Kampong Thom
 Kampot & Kep
 Kandal
 Koh Kong
 Kratie
 Mondulkiri
 Oddar Meanchey
 Pailin
 Pursat
 Preah Vihear
 Prey Veng
 Ratanakiri
 Stung Treng
 Svay Rieng
 Takeo
 Nationale Parken
 Reizen IN Cambodja
 Feesten Cambodja
 Cambodja Keuken
 Links
 Contact
 Privacy Beleid
 

 

 


Festivals


Water Festival

Cambodja heeft een rijkdom aan traditionele en internationale feesten. Meestal is dit een aanleiding voor het volk om naar de hoofdstad te trekken en te genieten van het vuurwerk, dat deze feesten begeleidt.
Het is een tijd dat het volk zich n voelt en waar ze verwachtingsvol naar uit kijken. Zelfs in moeilijke tijden, spant men  zich in om een feest tot een groot succes te laten worden.
Alle traditionele feesten worden benvloed Boeddhisme, Hindoeisme en Koninklijke tradities. Hieronder staan de meest belangrijke feesten, die elk jaar gevierd worden.

Nationale Dag (7 januari)
En van de recentere toevoegingen aan de festivalkalender. Deze dag markeert het eind van het regime van Rode Khmer. Voor vele Khmers is het ook, het begin van het Vietnamese regime, dat als een andere periode van buitenlandse bezetting wordt gezien.

Chinees Nieuwjaar (januari of februari)
Vanwege het grote aantal mensen van Chinese afkomst, die veel ondernemingen hebben in Cambodja, en ook vanwege de grote Vietnamese gemeenschap, wordt het Chinese nieuwjaar gevierd. Vooral in Phnom Penh!
Geen Chinees feest is compleet zonder vuurwerk.Vele rijke Chinezen houden hun priv voorstelling met prachtig vuurwerk, die de nachtelijke hemel verlicht.
Iedereen kan daarvan meegenieten.

Khmer's Nieuwjaar (april)
Khmer's Nieuwjaar wordt gevierd in het midden van de maand april. Het valt tegelijkertijd samen met het Thaise Nieuwjaar, dat ook in Cambodja wordt gevierd. De Cambodjaanse jaarwisseling is gebaseerd op de zeer oude Khmer kalender en kondigt tevens het eind van de oogst aan.
Cambodjanen versieren hun huis om de Goden te plezieren. Veel mensen lopen op straat rond met kleine zakjes water of waterpistolen om anderen nat te spuiten om hen op deze wijze te zegenen.
 
Dit festival is n van de gelukkigste tijden van het jaar met vrolijke gezichten, waar je maar komt. Cambodjanen gebruiken onze kalender en kennen ook Nieuwjaar op 1 januari, maar er zijn dan geen feesten.

 

Koninklijke Dag van het Ploegen (mei)
Cambodja heeft een grote band met de aarde en de landbouw. Men is overtuigd, dat de os een belangrijke rol speelt in het aandeel van de oogst. Elk jaar, in mei, vindt deze culturele ceremonie plaats in het grote park naast Royal Palace voor het Nationale Museum plaats.
De koning speelt een belangrijke rol in het voortdrijven van de os. Er worden demonstraties van ploegen gegeven en men laat zien, hoe de rijst groeit.
De ossen worden verwend met eten en drank. De khmers dragen hun traditionele kleurrijke kleding.

Koninklijke dag van het Ploegen.

Pchum Ben (september)
Dit is de meest culturele en godsdienstige gebeurtenis van het jaar.
Het wordt in september gevierd. De nadruk van dit feest ligt bij de overledenen. Men wil de zielen van voorvaderen, verwanten, en vrienden zegenen. Alle Boeddhistische tempels, vooral Wat Phnom, vormen het middelpunt van dit feest. De meeste Cambodjanen brengen dan een bezoek aan de tempels om hun traditionele offer en hun gebeden te brengen.

Koning Sihanouk' s Verjaardag (31 Oktober)
Deze viering spreekt de waardering uit van de invloedrijke koning.
De mensen uit het hele land komen naar de hoofdstad om deel te nemen aan de festiviteiten, die in de gehele stad worden gehouden.
Vaak volgt op de viering een nieuwe viering. Die van het waterfestival. Dan is het grote viering voor het paleis en aan de rivier.
De dorpsbewoners, die doorgaans geen reden zouden hebben om Phnom Penh te bezoeken, zullen deze gelegenheid te baat nemen om een bezoek te brengen aan de hoofdstad.

Water Festival (oktober of november)
Dit enorme festival is waarschijnlijk het meest bijzondere festival in Cambodja. Het begint drie dagen na volle maan eind oktober of begin november en het duurt drie dagen.
Aan de oevers van de Sap Tonle en Mekong komen de mensen samen.
Daar houden honderden boten een wedstrijd met soms wel meer dan 50 roeiers.
De boot-race dateert uit de oudheid en laat de kracht zien van de Khmers tijdens het Khmer-keizerrijk.
In de avond is eer een vlootschouw met prachtig vuurwerk.
In Angkor Wat wordt er ook zo'n feest gehouden, maar dan op kleinere schaal.


Kijken naar de Boot-races

Onafhankelijkheidsdag (9 november)
Deze belangrijke ceremonie vindt plaats bij het Monument van de Onafhankelijkheid op het kruispunt van de Boulevards Norodom en Sihanouk. Met deze ceremonie viert Cambodja het bereiken van onafhankelijkheid met Frankrijk in 1953. De stad is versierd met vlaggen en de winkelvoorzijden zijn kleurrijk ingericht. het is een teken van nationale trots.

Het Festival van Angkor (november of december)
Dit festival is een showcase van danskunsten met Angkor Wat als achtergrond. De artiesten komen uit heel Azi om dit festival bij te wonen. De dansen geven een beeld van de grote epische verhalen, van mythen en legenden, met inbegrip van Ramayana. Ze dansen in hun eigen nationale danskostuums en het orkest geeft de dans hun eigen muzikale en ritmische interpretatie.
Koning Sihanouk is vaak aanwezig wanneer hij in woonplaats in Siem Reap is. Ook andere hoogwaardigheidsbekleders wonen dit schouwspel bij.

Internationale Halve Marathon (eind december)
Deze Internationale Halve Marathon wordt gehouden in Angkor Wat en er komen concurrenten uit de hele wereld. Duizenden mensen komen om deze internationale gebeurtenis af. De halve marathonheeft een prachtige setting: die van Angkor Wat en Angkor Thom.

Andere feestdagen of vrije dagen:
Internationale Vrouwendag (8 maart),
Dag van de Arbeid (1 mei),
Genocide Dag (9 mei),
Vesak Bucha Dag - geboorte, verlichting en dood van Boeddha (eind mei).
Internationale dag van de Rechten van de mens (10 december).