THE
 CAMBODIA
 SITE
 

     

ENGLISH   

 
 
 REIZEN IN CAMBODJA
-- Reizen met de bus
-- Reizen met de boot
-- Reizen met taxi of trein
-- Spoorwegen Netwerk
-- Vliegreis Cambodja
 
 HOME
 Phnom Penh
 Angkor Wat
 Siem Reap
 Sihanoukville
 Battambang
 De Eilanden
 Tonlé Sap Meer
 Banteay Meanchey
 Kampong Cham
 Kampong Chhnang
 Kampong Speu
 Kampong Thom
 Kampot & Kep
 Kandal
 Koh Kong
 Kratie
 Mondulkiri
 Oddar Meanchey
 Pailin
 Pursat
 Preah Vihear
 Prey Veng
 Ratanakiri
 Stung Treng
 Svay Rieng
 Takeo
 Nationale Parken
 Reizen IN Cambodja
 Feesten Cambodja
 Cambodja Keuken
 Links
 Contact
 Privacy Beleid
 

 

 


BUSSEN


Capitol bus station
Een bus uit Siem Reap

Voor een aantal kortere ritten zij bussen met airconditioning de beste optie, omdat het vaak niet praktisch is om de reis met de trein, boot temaken of een binnenlandse vlucht te nemen. Bijvoorbeeld de reis tussen Phnom Penh. Battambang of Sihanoukville is de bus de beste optie. De bussen vertrekken en komen dicht bij de hotels aan. In beide plaatsen wordt het transport naar het busstation (de bus) door de hotels geregeld. Dat is dus erg handig. Onderweg worden korte stops gemaakt bij restaurants langs de weg, zodat u uw benen te strekken, iets kopen om te eten of drinken en jezelf kunt opfrissen.

Een buskaartje voor je vertrekdag kun je eenvoudig bij de receptie/ balie van je hotel of guesthouse bestellen. Meestal bestel je een buskaartje enkele dagen van tevoren. Men kan je aan de receptie de precieze vertrektijden en tarieven vertellen. Ook is het soms goed om een motorbike of tuktukchauffeur het kaartje voor je te laten kopen. De prijs van buskaartjes in Cambodja is erg laag.

Degene, die het buskaartje regelt, krijgt een kleine commissie. Gun je die commissie aan je tuktuk of motorbike-chauffeur, dan kun je een goede band met hem opbouwen. Je kunt je buskaartje beter door hem laten bestellen. Je betaalt niks extra`s voor het buskaartje en hij kan het geld ongetwijfeld goed gebruiken.

 

Reizen met de bus is relatief goedkoop, maar kan niet worden aanbevolen voor alle trajecten van uw reis. Dit is omdat de wegen niet overal goed zijn aangelegd, en hoewel op een kort ritje aanvaardbaar zijn, is het op langere afstand af te raden.. Er zijn een paar van de busmaatschappijen, die vervoer tussen Phnom Penh en de provinciestadjes heel goed regelen. Zij rijden over goede wegen en er is dus een goede verbinding met Phnom Penh. Alle bussen zijn voorzien van airconditioning en uitgerust met een tv, waarop video films vertoond worden. De gemiddelde rijsnelheid van de bussen is ongeveer 80 kilometer per uur .

Busstations zijn veelal gelegen in de omgeving van de Phsar Thmey (de Nieuwe Centraal markt). De bussen vertrekken meestal op de afgesproken tijd en ze hebben een vaste prijs. Voor het juiste tijdstip van vertrek en de prijs, kunt u rechtstreeks contact met de busmaatschappij opnemen. Het busticket tussen Phnom Penh en Siem Reap kost ongeveer 6 dollar. De bus rijdt over de National Road 6A en vervolgens de 6, via Kandal, Kampong Cham, en de Kampong Thom provincie.

 

* Phnom Penh en Sihanoukville (Kompong Som)
Vertrek 5 keer per dag vanaf 07:00AM

* Phnom Penh en Battambang
Vertrek at 7:00AM
Uitgevoerd door GST
$6.00 voor een enkele reis
* Phnom Penh en Takeo
Vertrek elk uur van 7:00AM to 4:00PM

* Phnom Penh en Kompong Cham
Vertrek elk uur van 7:00AM to 3:00PM

* Phnom Penh en Kompong Chhnang
Vertrek elk uur van 6:00AM tot 4:00PM  

* Phnom Penh en Kompong Speu
Vertrek elk uur van 6:00AM tot 5:00PM

* Phnom Penh en Neak Leung
Vertrek elk uur van 6:00AM tot 5PM

* Phnom Penh naar Kampot
Vertrek 8:00AM

* Phnom Penh naar Steung Treng and Mondulkiri
Vertrek 8:00AM
Uitgevoerd door de Hua Lian company

* Phnom Penh naar Ho Chi Minh City
Vertrek 6:30AM elke dinsdag, donderdag en vrijdag,
Uitgevoerd door Mekong Express, Ho Wah Genting, Capitol Tour
$12 voor een enkele reis

* Phnom Penh naar Siem Reap
Vertrek 7:30AM and 12:30
Uitgevoerd door busbedrijven, dei hieronder genoemd worden.
$5 enkele reis en $9 voor de Mekong Express Luxury bus

Mekong Express Limousine
#87 Eoz, St. Sisowath Quay, Phnom Penh, Cambodja.
Tel: (855) 23 427 519

Ho Wah Genting
Corner Street 217 en Street 67, Phnom Penh 12209 Cambodja.
Tel: (855) 23 210-359, 210-859

GST Express Bus
#13 Street 142, Phnom Penh 12209 Cambodja.
Mobiel: (855) 12 838-910, 12 895-550

Capitol Tours
#14 Street 182, Phnom Penh 12258 Cambodja.
Tel: (855) 23 217627, 724-104
Fax: (855) 23 214-104

Buses

Met de bus van Thailand naar Cambodja (deel van het verslag van Mark van Vroonhoven):

De wekker staat om 5:00 uur in de ochtend. Dit bleek overbodig, de zeven Indonesiërs in mijn dorm zorgden ervoor dat ik netjes op tijd wakker was. Rond half vier.. Beter te vroeg dan te laat. Er is maar één trein die van Bangkok naar de grens met Cambodja gaat om 6:00 uur in de ochtend, dus die wil ik niet missen. (er is wel een tweede trein in de vroege middag, die arriveert na sluitingstijd van de grensposten, logisch) De eerste uren was de trein ietwat oncomfortabel.

De zitplaats, die normaal maar net geschikt is voor twee Thais met een gemiddelde lengte van 1,65m, mocht nu gedeeld worden door ondergetekende en waarschijnlijk de enige obese vrouw in het land met haar 125kg. Als het niet meer is. Na zo'n zes en een half uur kom ik bij de grens aan en stap ik in een lokale bus (lees: legertruck waar honderd man achterin worden gepropt). Dit is dé manier om zonder opgelicht te worden de grens over te komen, daar is deze grensovergang vrij berucht om. Aan de 3USD baksheesh bij het Cambodjaanse grenskantoor, of "visa on arrival fee" zoals zij het noemen, ontkomt niemand. Daar leg ik me dan maar bij neer.

De volgende opgave is om een bus naar Banlung te vinden. Die was er niet. Dan maar naar Kampong Cham, halverwege op de route. Dit was waarschijnlijk een van de meest oncomfortabele ritten uit mijn leven. Maar daardoor ook memorabel! Voor de komende zes a zeven uur mocht ik een minibusje delen met 30 volwassenen. Ik zat zelf meer achter het busje, waar de achterklep opengelaten werd en met touwen en bagage een soort extension werd gecreëerd waardoor we toch met zeven man extra op weg konden. De eerste uren waren geweldig, aangezien iedere Cambodjaan aan de kant van de weg moest lachen bij het aanzicht van mij hangend aan de touwen achter het busje. De laatste uren waren wel zwaar.

Ik was al meer dan de klok rond onderweg en mijn ogen begonnen zwaar te worden. Mijn positie maakte het echter onmogelijk om ze ook maar voor een seconde te sluiten. Rond 23:00 uur aangekomen in Kampong Cham was het niet mogelijk om met een nachtbus of iets dergelijks verder te gaan, dus na een kort nachtje slapen de eerste bus in de ochtend verder gepakt naar Banlung, waar ik ergens in de late middag aankwam.