THE
 CAMBODIA
 SITE
 

   

   

ENGLISH   

 
 
 NATIONALE PARKEN
-- Botum Sakor NP
-- Cardamom Mountains
-- Dieren in Cambodja
-- Kirirom NP
-- Mekong Rivier
-- Peam Krasop NP
-- Ream NP
-- Virachey NP
 
 HOME
 Phnom Penh
 Angkor Wat
 Siem Reap
 Sihanoukville
 Battambang
 De Eilanden
 Tonl Sap Meer
 Banteay Meanchey
 Kampong Cham
 Kampong Chhnang
 Kampong Speu
 Kampong Thom
 Kampot & Kep
 Kandal
 Koh Kong
 Kratie
 Mondulkiri
 Oddar Meanchey
 Pailin
 Pursat
 Preah Vihear
 Prey Veng
 Ratanakiri
 Stung Treng
 Svay Rieng
 Takeo
 Nationale Parken
 Reizen IN Cambodja
 Feesten Cambodja
 Cambodja Keuken
 Links
 Contact
 Privacy Beleid
 

 

 


Botum Sakor National Park

Botum Sakor National Park is het grootste nationale park van Cambodja. Het ligt aan de kust van de Golf van Thailand. Botum Sakor is een schiereiland, dat zich uitstrekt ten zuidwesten van het Cardamom-gebergte. Het grootste gedeelte van Botum Sakor bestaat uit zacht glooiend laagland met altijd blijvend, groene bossen en graslanden met aan de kust mangrove- en moerasbossen.
Het park wordt in het oosten, zuiden en westen omringd door zee. De kust heeft meestal eeuwenoude mangrovebossen, die bescherming bieden aan kleine zeedieren.

Het nationale park van Botum Sakor heeft een zeer rijke en gevarieerde flora en fauna, die uniek is in de wereld. Het park is de thuisbasis van vele bedreigde soorten, zoals de Aziatische olifant, Indochinese tijger, gevlekte luipaard, schildpadden en de honingbeer, om er een paar te noemen. Het merendeel van de vele reptielen van Botum Sakor zijn slangen, waaronder charismatische diersoorten, zoals de koningscobra en de Maleise pit viper. Slangen worden regelmatig gezien, en vervolgens door de lokale bevolking gedood op de plantages, als ze daar worden gezien.

Er is ook een bekende kleine populatie Siamese krokodillen, die in sommige parken kreken leven. Cambodja heeft in feite,'s werelds grootste populatie van deze ernstig bedreigde dieren, waarvan tot voor kort werd gedacht, dat ze uitgestorven waren.

 


Hier leeft ook de grote zoutwater krokodi. Hoewel de instandhouding van deze krokodillen de minste zorg heeft (mondiaal gezien), worden ze wl bedreigd in Zuidoost-Azi. In Cambodja blijft de aanwezigheid van zoutwater krokodillen beperkt tot Koh Kong. Het park is een zeer belangrijk voor het milieu en het woongebied van de dieren.

Toch is vernietiging van het Botum Sakor National Park is extreem hoog. In het begin van deze eeuw was er illegale houtkap van het altijdgroene bos (~ 30 km/ jaar). Deze eerste, grootschalige, destructieve misdaden werden uiteindelijk gestopt, maar het nationale park wordt nu geconfronteerd met een toenemende dreiging van de vernietiging onder het mom van "zogenaamde ontwikkeling".


De criminele praktijken van de illegale houtkap van het nationale park is uitgegroeid tot een probleem opnieuw in de afgelopen jaren. Satellietbeelden, journalistieke onderzoeken en rapporten van activisten laten zien, hoe de vroeger dichtbeboste jungle is uitgedund, zodat bijna het gehele Botum Sakor National Park direct is getroffen. Veel van de dicht beboste woongebieden worden nu afgebroken en worden beschouwd als zogenaamde gemengd leefgebied. Er lijkt een aantal redenen ye zijn voor de nieuwe illegale houtkap. Een aantal georganiseerde criminele syndicaten bedrijven hebben concessies. En van de gekapte houtsoorten is Rosewood en en er zijn nog meer bedreigde soorten hardhout, die gebruikt worden voor luxe gebouwen en voor dure meubels. Maar er zijn ook planten, zoals de Safrool Laurel en gele wijnstokken, die worden afgesneden en verzameld om psychoactieve drugs te maken, zoals ecstasy, of voor de Zuidoost-Aziatische traditionele geneeskunde worden gebruikt.

Stroperij viert in de nationale parken van Cambodja hoogtij en Botum Sakor is geen uitzondering op deze trend. De methoden die het meest worden gebruikt, zijn in Botum Sakor het zetten van strikken. Men maakt ook jacht op kleine zoogdieren, die dienen als voedsel. De stroperij in Cambodja heeft vele redenen, maar n van de redenen in Botum Sakor National Park is het verzamelen van geneeskrachtige middelen voor de Chinese markt.

Hoe je er komt:
Neem de snelweg van Bangkok naar Phnom Penh met de grensplaats Cham Yeam, deze ligt in de buurt van Krong Koh Kong en reis verder naar het oosten langs NH48 en dan NH4. Dichtstbijzijnde stad is Koh Kong. De ingang van het park is gratis, maar eenmaal daar, zul je een ranger nodig hebben en deze kost ongeveer US $ 5 per dag.

Activiteiten:
Vogels observeren, wild bekijken, wandelen, kanon en kamperen.