THE
 CAMBODIA
 SITE
 

     

ENGLISH   

 
 
 PREY VENG
-- Prey Veng (de stad)
-- Prey Veng (provincie)
-- Kaart van Prey Veng
-- Ba Phnom
 
 HOME
 Phnom Penh
 Angkor Wat
 Siem Reap
 Sihanoukville
 Battambang
 De Eilanden
 Tonlé Sap Meer
 Banteay Meanchey
 Kampong Cham
 Kampong Chhnang
 Kampong Speu
 Kampong Thom
 Kampot & Kep
 Kandal
 Koh Kong
 Kratie
 Mondulkiri
 Oddar Meanchey
 Pailin
 Pursat
 Preah Vihear
 Prey Veng
 Ratanakiri
 Stung Treng
 Svay Rieng
 Takeo
 Nationale Parken
 Reizen IN Cambodja
 Feesten Cambodja
 Cambodja Keuken
 Links
 Contact
 Privacy Beleid
 

 

 


- Ba Phnom -

Ba Phnom was een van de eerste religieuze en culturele bezienswaardigheden in Cambodja en kan worden beschouwd als de geboorteplaats van de Cambodjaanse natie. Het werd gesticht in de 5e eeuw en werd tot de 19e eeuw gebruikt als bedevaartsoord voor verschillende koningen. Tot in de 19e eeuw vonden hier ook mensenoffers plaats.
Ondanks de geschiedenis is er weinig overgebleven in Ba Phnom. Wat overblijft is een moderne waterkant, enkele kleine pagodes en de herbouwde ruďnes van Preah Vihear Chann, een tempel uit de 11e eeuw. Het grootste deel van de tempel is verwoest, dus de herbouwde tempel is grotendeels van beton met een golfplaten dak.

Ba Phnom betekent letterlijk "voorouder van de heuvel". Er is eigenlijk een heuvel van 139 meter.

Ba Phnom is de plaats waar wordt aangenomen dat er een koningshoofdstad Nokor Phnom was. Maar of er echt een hoofdstad hier heeft bestaan, is niet zeker. Er is wat dat betreft geen bewijs gevonden.
Er zijn hier verschillende heuvel toppen, er is een lage heuvel met een boeddhistische tempel in de buurt van de top. De weg die zich van de heuvel in een rechte lijn naar het noorden gaat, kan waarschijnlijk iets met een koningsschap te maken hebben..

Er zijn vier heuvels in de buurt van de Ba Phnom: Phnom Sampeou, Phnom Laang, Phnom Thom en Phnom Banhchor.
Misschien was Ba Phnom ooit de oude stad Nokor Phnom, die in de buurt van deze bergen in het Ba Phnom lag. Er zijn echter geen overblijfselen van de stad. Onder enkele, oude opgegraven resten van de oude tempel Prasat Chan zijn gevonden bij Wat Vihear Kuk, bij de voet van Phnom Sampeou in de gemeente Cheung Phnom. Ooit had de stad ook een paleis en een hal, maar beide zijn verwoest door jarenlange oorlog.

Het uitzicht vanaf de top van Ba Phnom is erg schilderachtig. Er is een grote, rotsachtige grot nabij de bergtop, waar (wilde) dieren gebruik van maken. Bij de berg in de vallei staat de Ba Phnom pagode en een grote vijver ten oosten van de pagode. Rondom de berg woont de lokale bevolking.
Ba Phnom is geliefd door de ontwikkeling van het toerisme ten oosten van de Mekong rivier. Het gebied trekt in het weekend en tijdens Cambodjaanse festivals veel mensen.

Ba Phnom ligt in de gemeente Chheur Kach, in het district Ba Phnom, ongeveer 78 kilometer ten oosten van Phnom Penh en 45 kilometer ten zuiden van de provinciestad Prey Veng.
Bezoekers die vanuit Phnom Penh langs National Road 1 reizen, moeten linksaf slaan op de Kampong Sneung-markt en ongeveer 7 kilometer rijden.