THE
 CAMBODIA
 SITE
 

   

   

ENGLISH

 
 
 BANTEAY MEANCHEY
-- Ang Trapeang Thmor
-- Banteay Meanchey
-- Banteay Meanchey Map
-- Banteay Chhmar
-- Banteay Torp
 
 HOME
 Phnom Penh
 Angkor Wat
 Siem Reap
 Sihanoukville
 Battambang
 De Eilanden
 Tonlé Sap Meer
 Banteay Meanchey
 Kampong Cham
 Kampong Chhnang
 Kampong Speu
 Kampong Thom
 Kampot & Kep
 Kandal
 Koh Kong
 Kratie
 Mondulkiri
 Oddar Meanchey
 Pailin
 Pursat
 Preah Vihear
 Prey Veng
 Ratanakiri
 Stung Treng
 Svay Rieng
 Takeo
 Nationale Parken
 Reizen IN Cambodja
 Feesten Cambodja
 Cambodja Keuken
 Links
 Contact
 Privacy Beleid
 

 

 


Banteay Chhmar


Banteay Chhmar


Momenteel is de Banteay Chhmar tempel de belangrijkste toeristische attractie van de Banteay Maeanchey voor buitenlandse toeristen. De Banteay Chhmar, ook wel de "Citadel van de Cats" genoemd, ligt verscholen in een uithoek van Cambodja, afgeschermd door de Dangrek bergen in het noorden. Door de geïsoleerde ligging zijn de archeologen en conservatoren enthousiast over deze plek. De Banteay Chhmar werd omstreeks het jaar 800 gebouwd. Sindsdien is de Banteay Chhmar langzaam ingestort en werd het slachtoffer van eeuwenoude bomen, vallende bladeren en moderne plunderaars.

Maar archeologen weten ook, dat de instorting vele artistieke elementen, als een tijdcapsule bewaardheeft. De Banteay Chhmar tempel is daardoor de minst beschadigde bewaarplaats van kunst, die in opdracht van de grote Khmer-koning, Jayavarman VII, uitgevoerd werd. Jayavarman VII bekeerde ook Cambodja tot het boeddhisme, dat vandaag nog steeds de nationale religie is.

De Banteay Chhmar Tempel is éen van Cambodja's meest belangrijke en minst begrepen tempelcomplex uit de Angkor periode. Het tempelcomplex, zijn gracht, zijn baray (stuwmeer) en de omliggende ongerepte omgeving zorgt voor een unieke archeologische omgeving, dat een belangrijke schakel is in het culturele erfgoed van Cambodja.

Banteay Chhmar is de 4e grootste tempel uit de Angkor periode en komt na de Preah Khan (in Kampong Svay), Angkor Thom en Angkor Wat, wat de grootste tempel is. Er zijn 9 satelliet tempels, die deel uit maken van het tempelcomplex. Daarnaast is er de Banteay Torp, een andere intrigerende tempel en een interessante bezienswaardig op ongeveer 9 km ten zuiden van Banteay Chhmar.


Banteay Chhmar

>Het complex is volledig van zandsteen met bas-reliëfs, die verhalen van oude Cambodjaanse gevechten vertellen. De bas-reliëfs langs de omringende muur van de tempel zijn de mooiste in Cambodja. Maar de verhalen zijn onvolledig vanwege aanhoudende plunderingen, die tot in de jaren van 2002 werden voortgezet.
Grote delen van de buitenmuur zijn weggebeiteld, en liggen nu her en der verspreid.
Je voelt het verlies, als je rond het enorme complex wandelt. Met het heffen van een toegangsprijs voor de toeristen hoopt men alles te kunnen herbouwen.

De toegangsprijs van de tempel is $ 7 per persoon. Dit omvat meerdaagse toegang tot alle tempels bij Banteay Torp. Kinderen jonger dan 12 jaar zijn gratis.